Twee KIK-leden genomineerd voor ‘BSO van het jaar’

Drie BSO's strijden dit jaar voor de titel BSO van het Jaar. Hierbij zijn twee KIK-leden genomineerd, te weten: BSO Haspelslaan van KinderRijk en BSO Buitengewoon van SKSG. De derde genomineerde heet ook BSO Buitengewoon en is van Speelwerk uit Meppel.

Drie BSO's strijden dit jaar voor de titel BSO van het Jaar. Herbij zijn twee KIK-leden genomineerd, te weten: BSO Haspelslaan van KinderRijk en BSO Buitengewoon van SKSG. De derde genomineerde heet ook BSO Buitengewoon en is van Speelwerk uit Meppel.

BSO Haspelslaan (KinderRijk) uit Amstelveen vormt een brede school met een Montessori-basisschool. De werkwijze van Haspelslaan is gestoeld op het gedachtegoed van Reggio Emilia en Gordon. Het activiteitenaanbod is dan ook zeer divers: van het slopen van elektronica tot creatieve activiteiten. Hierbij wordt aangesloten op waar de kinderen op dat moment mee bezig zijn. De oudere kinderen leren creatieve technieken verder uitbouwen, zoals het werken met de naaimachine, solderen, steenbewerking, vilten e.d. Ook bso Haspelslaan heeft een avontuurlijke en natuurlijke buitenruimte waar kinderen hutten kunnen bouwen, en waar fruitbomen, druiven en bramen groeien. De oudste kinderen kunnen terecht in een bijgebouw van de bso.

BSO Buitengewoon (SKSG) uit Groningen is gevestigd in een zorgboerderij waar natuur en milieu hoog in het vaandel staan. Ook op deze groene bso zijn de kinderen veel buiten. Er is geen computer aanwezig. De inrichting van de bso bestaat uit natuurlijke materialen en hergebruikt materiaal (zoals steigerhout). Achter de bso staat een Kindercaravan, die gebruikt wordt op drukke dagen en bij activiteiten in de moestuin. De kinderen ondernemen originele creatieve activiteiten op het gebied van natuur, techniek, koken, beeldende vorming, onder leiding van de pedagogisch medewerkers die hun eigen specialismen hebben. Op de bso wordt gewerkt vanuit de theorie van de meervoudige intelligentie van Gardner. Er wordt veel samengewerkt met anderen en er staan regelmatig leuke uitstapjes op het programma  zoals naar het Groninger museum en het Grand Theater.

De komende weken worden de locaties gefilmd en daarna komen alle genomineerde BSO's op bezoek bij de jury. De winnaar wordt bekendgemaakt op het Jaarcongres Kinderopvang dat op vrijdag 19 april plaatsvindt in Ede.

[04.03.2013]