Generatietuin genomineerd door Oranjefonds

De Generatietuin, een gezamenlijk initiatief van Stichting Saffier De Residentiegroep en kinderopvang 2Samen in Den Haag, is genomineerd voor een Appeltje van Oranje. In het project tuinieren hoogbejaarde bewoners van Huize Royal gemiddeld 90 jaar samen met kinderen van de BSO. Buiten tuinieren is niet alleen leuk en gezond: het project verbindt generaties die elkaar in het alledaagse leven niet of nauwelijks ontmoeten.

De Generatietuin, een gezamenlijk initiatief van Stichting Saffier De Residentiegroep en kinderopvang 2Samen in Den Haag, is genomineerd voor een Appeltje van Oranje. In het project tuinieren hoogbejaarde bewoners van Huize Royal van gemiddeld 90 jaar samen met kinderen van de BSO. Buiten tuinieren is niet alleen leuk en gezond: het project verbindt generaties die elkaar in het alledaagse leven niet of nauwelijks ontmoeten.

Appeltjes van Oranje worden uitgereikt aan sociale initiatieven die een voorbeeldfunctie hebben in ons land. Ze blinken uit in originaliteit, in effectiviteit, en in inzet van vrijwilligers en duurzaamheid. Het thema van de Appeltjes van Oranje 2013 is ‘Alle jaren tellen´. Centraal staat dit jaar de vraag: hoe breng je groepen mensen van verschillende leeftijden zo bij elkaar dat ze ook nog iets van elkaar opsteken? Het doel is dat mensen uit de diverse leeftijdsgroepen met elkaar in contact komen, elkaar beter leren kennen en samen actief bezig zijn, wat uiteindelijk ten goede komt aan de sociale samenhang.

Dat gebeurt in ons project zeker, weet Mary van Garderen, hoofd Activiteitenbegeleiding bij Huize Royal: 'Onze bewoners zijn kwetsbare negentigers, ze hebben geen jonge kinderen in de leeftijdscategorie van de kinderen van de BSO meer in de directe familie. Dat ze elkaar in dit project ontmoeten en dat ze (leren) samenwerken is dus heel bijzonder. Ouderen geven aanwijzingen aan de kinderen die onder begeleiding in de tuin bezig zijn. Zelf tuinieren lukt vaak niet omdat de ouderen bijvoorbeeld slecht zien, moeilijk bukken of in een rolstoel zitten. De ouderen zijn heel betrokken, geven advies en hebben contact met de kinderen. Daar genieten ze van.'

Ook voor de kinderen is het een bijzonder project, vertelt Sander ten Kate, pedagogisch medewerker bij 2Samen: 'Ze leren samenwerken en zijn bovendien veel buiten. Werken in de tuin is ook erg leerzaam. Veel kinderen in de stad weten bijvoorbeeld niet meer waar hun eten vandaan komt. Je had hun gezicht eens moeten zien toen ze hier ontdekten dat aardappels uit de grond komen. Dat is fantastisch!.

'Oscar van het welzijnswerk'
Eenmaal per jaar bekroont het Oranje Fonds drie initiatieven met een Appeltje van Oranje, ook wel ‘de Oscar van het welzijnswerk’ genoemd. Dit jaar zijn uit maar liefst 167 aanmeldingen tien initiatieven genomineerd. Eind maart kiest de jury (bestaande uit een commissie van het bestuur van het Oranje Fonds) de drie winnaars. De uitreiking van de Appeltjes van Oranje vindt plaats in mei.

[25.03.2013]